copyright 2008 by Jan Vermaat
Beelden zeggen meer dan woorden
 Home
Sinds enige jaren woont Jan Vermaat in Friesland . Nadat hij vier jaar in Franeker heeft gewoond is hij in december 2006 in het rustieke dorp Boazum gaan wonen.
Zijn werk wordt gekenmerkt door strakke lijnen, positieve en negatieve vormen, veelal gerelateerd aan de natuurlijke vorm van het menselijk lichaam  .Meestal zijn het vrouwenfiguren of portretten.Portretten worden vanzelfsprekend naar model gemaakt. De geportretteerde poseert voor wat schetsen in het atelier, tevens wordt er van een reeks foto's gebruik gemaakt .De vrije sculpturen daarentegen ontstaan uit zijn verbeelding en drukken een idee of emotie uit.
Alleen bij monumentale opdrachten werkt Vermaat  ook in roestvrij staal. Bij verblijf in het buitenland werkt hij gedurende internationale symposia veelal in steen.


De stijl waarin Vermaat werkt, neigt naar abstractie. Menselijke vormen brengt hij terug tot gestileerde vormen, bolle en holle vormen verbindt hij met elkaar via hoekige of vloeiende lijnen. Met zijn trouw aan de menselijke figuur die hij weergeeft in een aan het kubisme verwante stijl, is Vermaat een  beeldhouwer die met veelal traditionele middelen een moderne kunstenaar genoemd kan worden.
Het werk is te zien geweest op talrijke exposities en aangekocht door particulieren , overheids-instanties, banken,  etc.

De portretten die hij heeft gemaakt zijn op een impressionistische wijze vervaardigd.
Jan Vermaat werkt zowel in brons als in steen en in roestvrij staal.

Vermaat was mede oprichter van de Woerdense kunstenaars vereniging, waarvan hij sinds 2003 erelid is.In dat jaar verhuisde hij naar Franeker Alwaar hij een zelfde initiatief nam, wat resulteerde in de oprichting van de kunstenaars vereniging "Facit"